Čiščenje ušesnega masla

Sluh je eden naših najbolj pomembnih čutov in narava je poskrbela, da je naš organ za čut temu primerno zaščiten. Sluhovod, ki vodi od uhlja proti notranjosti ušesa oziroma bobniču, v ta namen izloča ušesno maslo. Gre za rumeno mastno snov, zaradi katere nam »raste repa«, kadar gaje več in se izlije v zunanji del uhlja. Ušesno maslo zato odstranjujemo, vendar velja, da tega ne smemo početi prekomerno – škodujemo lahko tako sluhu kot sluhovodu.Čiščenje ušesnega masla

Paličice ali aparat za čiščenje ušes?

Naloga ušesnega masla je, da se nanj prilepijo vsi tisti prašni delci iz okolice, ki bi lahko sicer zašli globlje v notranjost ušesa in tako morda celo poškodovali bobnič. Pri tem ne mislimo zgolj na umazanijo, temveč se v ušesno maslo ujamejo tudi bakterije, glivice in virusi. Da bi imeli zdrava ušesa, je ušesno maslo torej nujno potrebno.
Pretirano odstranjevanje ušesnega masla je torej škodljivo, vsekakor pa je potrebno odstranjevati odvečnega – nenazadnje lahko pride sicer tudi do nastanka čepa, ki zamaši sluhovod, povzroči začasno poslabšanje sluha (do odstranitve, ki niti ni prijetna), prav tako pa lahko povzroči bolečine. In čep se pojavlja tako pri odraslih kot tudi pri otrocih, katerih sluhovodi so še ožji in tako bolj dovzetni za težave.
pri odstranitvi ušesnega masla smo se včasih odločali za uporabo vatiranih paličic, ki pa so za čiščenje sluhovoda povsem neprimerne. Z njimi namreč ušesno maslo z vso umazanijo vred pogosto potisnemo nazaj proti bobniču, poleg tega paše poškodujemo sluhovod. Kadar nas ta že sicer srbi (na primer zaradi okužbe z glivicami) je lahko poškodba tudi do krvi, to pa povzroči hudo vnetje sluhovoda in pogosto še dodatno okužbo z bakterijami, zaradi česar je nujno antibiotično zdravljenje.
Aparat za čiščenje ušes je torej veliko bolj primerna rešitev – gre za sodoben pristop, ki ne povzroča poškodb, je popolnoma varen, hkrati paše nežen.

Kako deluje aparat za čiščenje ušes?

Aparat za čiščenje ušes je preprosta priprava, ki deluje na baterije, torej jo lahko uporabljate kjer koli. Z njim odstranite ušesno maslo tako, da nastavek nežno vstavite v sluhovod (s primernim nastavkom, ki ustreza širini vašega sluhovoda), nato pa ušesno maslo iz njega enostavno posesate. Aparat za čiščenje ušes je pa ne odstranjuje zgolj odvečnega ušesnega masla oziroma voska, temveč učinkovito poskrbi tudi za vlago v ušesih. Tako lahko aparat uporabite po kopanju, ko marsikoga muči voda v ušesu, kot tudi v primeru, da vam vlaga v sluhovodu običajno povzroča težave z glivicami.

Vas zanima kako si pozdraviti granolom? Preberite si članek na to temo.

Podobne teme: