Gradnja mišic in zmanjševanje telesne maščobe s proteini

Proteini so gradniki mišic in mišične mase. Brez dodatnega vnosa beljakovin v telo, bo vaša intenzivna vadba dosegala precej slabe rezultate. Mišice se bodo kasneje oblikovale in ne bodo dosegle polnega potenciala.

Proteini niso samo za bodybuilderje

Proteine ne uživajo le bodybuilderji in ekstremni športniki. Namenjeni so tudi posameznikom, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov in preoblikovati telo; začetnikom, ki so se ravno začeli ukvarjati z dvigovanjem uteži; vegetarijancem in tudi igralcem ekipnih športov. Proteini (https://www.flexshop.com/si/proteini.html) so priporočljivi za vse posameznike na shujševalnih dietah, za starejše posameznike in otroke. Proteini naj bi vplivali tudi na hitrejše celjenje ran in poškodb.

Beljakovine so hrana za mišice

Mišice so sestavljene iz aminokislin oziroma beljakovin. Za gradnjo, povečanje in ohranjanje mišične mase potrebujemo dovolj visok dnevni vnos beljakovin. Proteini so pomembni tudi za hitrejšo in bolj učinkovito regeneracijo mišic. Beljakovinski dodatki, energijske ploščice in podobno vsebujejo visoko stopnjo sladkorja. Sladkor sicer potrebujemo za normalno delovanje telesa, vendar je v večjih količinah precej škodljiv. Priporočljivo je, da uporabljate proteine v obliki koncentrata ali izolata.

Razlika med koncentratom in izolatom

Proteinski koncentrati vsebujejo nizko stopnjo maščob in laktoze. So približno 75 % čisti protein. Izolatom so odstranjene maščobe in laktoza. Izolati so tako približno 90 % čisti protein. Izolat in koncentrat se ne razlikujeta samo v stopnji vsebnosti proteinov, temveč tudi v ceni. Izolat ima najvišjo vsebnost proteinov in malo ogljikovih hidratov ter je zato dražji od koncentrata.

Proteine uživajte takoj po treningu

Proteine je najbolje uživati takoj po končanem treningu s pripomočki za fitnes v kombinaciji z ogljikovimi hidrati. Tak način vnosa proteinov pospešuje regeneracijo in oblikovanje mišic. Po treningu je priporočljiv vnos do 50 g proteinov. Količino vnosa proteinov prilagajajte glede na telesno težo in intenzivnost vadbe. Proteine lahko uživate tudi kot prvi obrok zjutraj, vendar le ob pogoju, da ste spali vsaj 6 ur. Zjutraj proteine kombinirajte z ogljikovimi hidrati v obliki ovsenih kosmičev.

Ali veste da lahko pametne zapestnice lahko preko bluetootha povežemo s svojim telefonom. Več o tem si preberite s klikom na povezavo.

Podobne teme: