Otroške sobe so pomembne za otrokov razvoj

Otroci potrebujejo svoj mir!
Brez zadržkov in zanesljivo lahko rečemo, da morajo otroci čimprej v stanovanju dobiti svoj prostor, kjer so lahko kreativni, kjer se lahko igrajo in hkrati v njem pridobijo tudi svoj intimen kotiček, ki je skozi leta in razvoj samo še pomembnejša pridobitev.Otroške sobeA otroške sobe, ki vse to ponujajo, se ne naredijo kar same od sebe in nekateri celo zanje sploh nimajo dovolj prostora ali primerne razporeditve prostorov. Sicer lahko za kaj takega krivite arhitekta, ampak pomagalo pa ne bo.

Rešite prostor

Zdi se, da otroške sobe ne morete narediti ravno kjerkoli in da preprosto mora biti ta prostor načrtovan vnaprej. Ampak tudi v modernejših stanovanjih, kjer so pogosto načrtovali samo en zelo velik prostor, ki je nekakšna povezava kuhinje z jedilnico in dnevno sobo v enem kosu, se lahko izdela prekrasno otroško sobo. Lahko poiščete svetel kotiček, ki ga pregradite od ostalega dela s pomočjo omar, če pa je prostora več, si pomagajte z montažnimi predelnimi stenami, ki jih lahko postavite zelo hitro, enostavno in poceni, vendar nimajo velike nosilnosti, tako da večjih in težjih polic nanje ne morete obešati, lahko pa so ob njih omare ali pa gostijo obešalnike z oblačili in podobno.

Otroci gredo gor

Načrtovanje hiš v Sloveniji je že praktično desetletja enako in otroci se nekako kot po pravilu znajdejo v nekih oddaljenih prostorih ali na podstrešju oziroma zgornjem delu hiše. Če je zgornje nadstropje pametno načrtovano, je to lahko odlična priložnost, da si otroci kasneje lahko iz njega naredijo svoje stanovanje in v njem podaljšajo bivanje v »mama hotelu«, česar sicer ne zagovarjam, vendar je dejstvo, da si pri naših plačah ter ekstremnih cenah nepremičnin, sami pogosto nakupa ne bodo mogli privoščiti, tako da zna postati ta zamisel kar realna.

Otroške sobe so lahko tudi skupne

Dobro načrtovano nadstropje za otroke bi obsegalo za vsakega svojo dovolj veliko spalnico, kjer nima samo prostora za posteljo in omare, ampak tudi velik prostor za ustvarjanje, ki je že pri malem otroku, kaj šele pri najstniku, zelo pomemben. Potem mora biti v nadstropju vsaj še velika kopalnica in stranišče in nekakšna njihova lastna dnevna soba, ki pa jo lahko naredite tudi tako, da je to osrednji prostor med vsemi prostori, torej nekakšna velika kvadratna predsoba, kjer imajo tudi skupno televizijo, morda konzolo za igranje računalniških iger in podobno. Tako otroške sobe dobijo svoj pravi pomen, hkrati pa je lahko tudi skupen kotiček prav tako postal otroška soba.
Otroške sobe naj bodo preprosto opremljene, da imate veliko možnosti za kasnejše spremembe, kajti želje in potrebe otrok se skozi njihov razvoj spreminjajo. Načrtovanje otroške sobe lahko zaupate tudi strokovnjakom v pohištvenih salonih ali pa si poiščete izdelovalca preko spleta, kjer boste našli tudi že vnaprej načrtovane sobe za otroke.

https://www.youtube.com/watch?v=NsDRe-05i-c

Podobne teme: